Tuesday, 7 June 2011

Anak mati kelaparan kerana ibu leka online games

TEMPO Interaktif, New Mexico -Barangkali Rebecca Colleen Christie sudah kehilangan naluri keibuannya. Lantaran asyik bermain video games online, dia rela membiarkan anak perempuannya yang baru berusia tiga tahun, Brandi Wulf, mati kelaparan.Selama berjam-jam dia duduk di depan komputer dalam rumahnya di kawasan Pangkalan Udara Holloman, Los Crueces, New Mexico, Amerika Syarikat. Janda itu leka dengan permainan bernama “World of Warcraft”.

Sampai-sampai ia tidak peduli dengan gadis kecilnya yang merengek kelaparan. Sebelu pengsan, Brandi sempat memakan kotoran kucing. Rebecca yang panik mendapati Brandi sesak nafas lantas segera memanggil paramedik yang langsung membawa anak bungsunya itu ke hospital.

Para doktor yang memeriksa Brandi pun sangat prihatin. Mereka mengatakan dia kekurangan vitamin lantaran beratnya cuma 10 kilogram. Dalam setahun terakhir saja, berat tubuhnya hanya bertambah setengah kilogram.

Namun, nyawa Brandi tidak tertolong. Menurut penyelidikan Biro Investigasi Federal (FBI), Rebecca biasa bermain games online itu sejak siang hingga petangi. Tragedi itu berlangsung pada 2006 dan November lalu. Pengadilan setempat menghukum Rebecca dengan hukumanan penjara. Ia terbukti bersalah atas dakwaan pembunuhan tingkat kedua dan penganiayaan anak.Anak sulungnya bakal diasuh keluargaya yang lain.

Rebecca mengaku sangat menyesal atas kebodohannya itu. “Saya tidak akan pernah mendapatkan dia (Brandi) lagi, bahkan sekarang saya pun tidak dapat berbicara dengan anak sulung saya,” katanya.

saya copy di sini: [borakkosong]

No comments:

Post a Comment